Vyplatí se investiční byty? Co rozhoduje?

15. 9. 2021 – 20:00 | Komerční sdělení | Inzerce

Vyplatí se investiční byty? Co rozhoduje?
zdroj: Hyponamiru.cz

Máte volné finance a přemýšlíte, jak je nejlépe využít? Vlastní bydlení máte, na účtu je nechcete nechat jen tak ležet, tak vás možná napadlo koupit si investiční byt. Koupě bytu na investici je prý výhodná a na žebříčku popularity poráží i investici do zlata a drahých kovů. Je to ale opravdu tak výhodné?

Když se řekne investiční byt
Investičním bytem rozumíme byt určený k pronájmu, nikoli k vlastnímu bydlení. Takových bytů je v České republice zhruba třetina, na zájmu o jejich koupi nic nezměnila ani koronavirová pandemie. 

Zájem o ně je stále obrovský, realitní makléři evidují zájem hlavně po apartmánech v blízkosti horských středisek. Krkonoše, Šumava, Jeseníky, Orlické hory i další atraktivní místa tak jsou v hledáčku zájemců o koupi investiční nemovitosti.

Jinak na tom nejsou ani velká města jako Praha a podobně. Největší zájem tam je o garsonky a byty 1kk a 2kk, nevadí ani obytná plocha do 30 metrů. 

Proč si pořídit investiční nemovitost?
Nemovitosti jsou v kurzu, přeci jen je výhodné nějakou vlastnit. Kromě toho se vlastník investiční nemovitosti může těšit na docela pěkné příjmy z pronájmu. Jaké jsou další výhody pořízení nemovitosti?

  • Do svého vlastnictví získáte cennou nemovitost, kterou můžete část roku pronajímat a část roku ji využít třeba k rekreaci.
  • Hodnota nemovitosti časem roste.
  • Časem nemovitost můžete prodat, nebo ji dát třeba dětem jako vlastní bydlení.
  • Péče o nemovitost bude ve vaší režii, sami budete inzerovat pronájem a klienty si můžete vybrat.
  • Víte, že na popularitě investičních nemovitostí má zásluhu i to, že jde o jednu z mála investic, na kterou si můžete půjčit? Nemusíte tak celou částku hradit ze svého, ale na část si vzít hypoteční úvěr a měsíčně ho splácet.

04A zdroj: Hyponamiru.cz

Co rozhoduje o tom, zda se vám investice vyplatí?
Ceny bytů šplhají nahoru, což je důsledek obrovského zájmu. Základem je vybrat dobře lokalitu. Jinak se vám bude dařit v blízkosti dobře vybaveného horského střediska, než když budete mít nemovitost někde uprostřed lesa. 

Když se turisté vydají na hory, tak nějak očekávají, že v blízkosti ubytování najdou svah, obchod bude nedaleko, stejně tak parkoviště, restaurace a další služby. Kromě toho je jistě zajímá i vybavení bytu. Není tak od věci zajímat se o budoucí rozvoj lokality, kterou jste si vybrali, a pokud kupujete byt od developera, pak taky o to, do jaké míry můžete konečnou podobu bytu ovlivnit.

Víte, že u bytů ve fázi výstavby většinou sami můžete vybrat dekor podlahy a obkladů, provedení interiérových dveří, často i koupelnové a sanitární vybavení?

Hypotéky_nezlevní zdroj: Hyponamiru.cz

Dalším faktorem, který rozhoduje o tom, zda se vám investice vyplatí, je obsazenost. Dokážete svou nemovitost pronajímat? Každý byt na investici generuje dva typy příjmů. Pravidelný z pronájmu (krátkodobého i dlouhodobého) a jednorázový z rozdílu mezi kupní a prodejní cenou bytu. Když ale bude byt po většinu roku prázdný a nikdo vám nebude platit nájem, investice se vám hned tak nevrátí.

Náš tip: Když už investiční byt vybíráte, zajímejte se i o náklady spojené s provozem nemovitosti. Jaká je energetická náročnost stavby? Neudělá vám účet za energie vítr v peněžence?

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,340 23,520
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články