Z jakých typů žárovek lze do domácnosti vybírat

15. 11. 2021 – 9:15 | Komerční sdělení | Inzerce

Z jakých typů žárovek lze do domácnosti vybírat
zdroj: AZMIL / Shutterstock.com

Možnost rozsvítit si doma kdykoliv je to potřeba, je jednou z největších vymožeností moderního věku. Díky tomu se můžeme věnovat práci, zábavě i rodinnému životu také v době, kdy už nám slunce nesvítí. Světelné zdroje je ale třeba vybírat pečlivě. A prvním krokem k němu je ujasnění si toho, co nám v této oblasti trh vlastně nabízí. Není proto od věci mít jasno v tom, z jakých typů žárovek můžeme pro svá svítidla vlastně vybírat a také v tom, kde jsou silné a slabé stránky jednotlivých typů.

Běžná žárovka
S obyčejnou žárovkou se setkal každý. Lidstvo se s ní seznámilo již v 19. století, postupem času docházelo k jejímu vývoji, princip ale zůstal stejný. Světlo vzniká v obyčejných žárovkách tak, že je žhaveno wolframové vlákno umístěné v těle žárovky. To může být obecně naplněno různým plynem, v dnešní době se používá argon a dusík.

Prodej nových žárovek tohoto typu je na území Evropské unie v zásadě zakázán. Obyčejné žárovky se i přesto stále těší velké oblibě, neboť jsou levné a poskytují okamžitě kvalitní světlo.

Je však třeba říct, že nevýhod má běžná žárovka opravdu nemálo. V první řadě jsou obyčejné žárovky energeticky velmi neefektivní. Na světlo je v nich přeměňováno pouhých 5 %, to nevyhnutelně znamená, že 95 % energie (za kterou samozřejmě platíme) přijde vniveč. S nadsázkou lze říct, že měřák umístěný v rozvaděči elektroměrovém, se tak s obyčejnou žárovkou nezastaví. Nevýhodou je též nízká životnost.

Halogenová žárovka
Halogenové žárovky využívají principu hodně podobného tomu, na kterém jsou založené žárovky obyčejné. I zde je žhaveno wolframové vlákno, tentokrát ale obohacené o halogeny. Díky tomu se o něco zvyšuje účinnost žárovky ve srovnání s těmi obyčejnými, stále však nelze o halogenové žárovce mluvit jako o efektivním světelném zdroji.

Halogenové žárovky jsou ve srovnání s běžnými žárovkami dražší, ačkoliv není jejich životnost nikterak oslnivá. Ani halogenovým žárovkám ale nelze upřít, že mají kvalitní světlo a rychle spínají. I je však v roce 2023 čeká osud běžných žárovek a jejich čas se nachýlil.

LED světelné diody
LED diody jsou v dnešní době asi nejrozšířenějším světelným zdrojem. Světlo emitujícím prvkem je tedy v tomto případě dioda. LED světla se dnes používají prakticky ve všech místnostech a jejich forma může být různá, mohou mít podobu připomínající klasickou žárovku, stejně jako LED pásků apod. Výhodou je i možnost volby barvy světla.

2. shutterstock_1420610747 zdroj: sommart sombutwanitkul / Shutterstock.com

LED světelné zdroje se vyznačují vysokou efektivitou, dlouhou životností, okamžitým spínáním apod. Nevýhodou je především vyšší cena, alespoň tedy u kvalitních výrobků. Tu lze naštěstí často snížit prostřednictvím výhodných akcí. Pozor je třeba dávat na méně kvalitní výrobky, které jsou sice levnější, současně ale neposkytují příliš kvalitní světlo. Ne všechny diody jsou také stmívatelné, s čímž je třeba počítat ve chvíli, kdy chcete od svého světelného zdroje stmívání.

Kompaktní zářivky
K tomu, aby byl výčet těch nejvýznamnějších světelných zdrojů používaných v domácnostech kompletní, je třeba zmínit i kompaktní zářivky. Ty jsou účinnější než obyčejné a halogenové žárovky a také jsou poměrně levné. Na druhou stranu jsou kompaktní žárovky poměrně velké a jen těžko je lze zakomponovat do designových svítidel. Velmi často mají kompaktní zářivky poměrně pomalé nabíhání po sepnutí, což z nich činí zdroje nevhodné pro celou řadu využití.

Technologie zářivky je založena na průchodu elektrického proudu parami rtuti. Jedná se o poměrně starý princip, jehož nevýhodou je právě přítomnost toxické rtuti uvnitř zářivky. V případě, že se zářivka rozbije, je proto třeba důkladně vyvětrat.

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,340 23,520
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články