Začátky podnikání nejsou snadné. Vyhněte se těmto chybám a vaše šance na úspěch raketově vzroste

2. 12. 2019 – 14:34 | Komerční sdělení | Inzerce | Diskuze:

Začátky podnikání nejsou snadné. Vyhněte se těmto chybám a vaše šance na úspěch raketově vzroste
zdroj: tisková zpráva

Někdo se narodil proto, aby celý život spokojeně pracoval v korporátu a po pracovní době nechal všechny povinnosti za zavřenými dveřmi kanceláře. Jiný nechce o zaměstnaneckém poměru ani slyšet a nadobro propadl myšlence, že rozjede úspěšné podnikání.

Obě životní cesty mají svá pro i proti a o žádné z nich nelze objektivně tvrdit, zda je lepší, nebo horší. Optikou statistik je ovšem vlastní byznys tvrdý chleba. Po prvním roce končí pětina firem, třetina hodí do ringu bílý ručník do dvou let a po pěti letech jich na trhu zůstává zhruba polovina. Jedenáctých narozenin se pak dožívají pouze tři podniky z deseti. Drtivá většina podnikatelů přitom doplácí na začátečnické chyby. Přehled těch nejčastějších vám přinášíme v tomto článku.

Podnikání bez promyšleného plánu je jako loterie
Nadšení pro věc je důležité, ale přesto by se měl začínající podnikatel snažit zůstat nohama na zemi. A před spuštěním byznysu připravit podrobný podnikatelský plán se všemi klíčovými aspekty, protože bez jasného obchodního modelu je úspěch otázkou štěstí. Produkty se samy neprodají - pilíři každého podnikání jsou řádně promyšlený marketing a podrobné rozplánování financování.

Firma musí mít jasné cíle
Většina lidí se do rozbouřených vod podnikání pouští proto, aby vydělala mnohem více peněz než v zaměstnaneckém poměru. Zisk je logickou prioritou, ale přesto by firma měla mít i jiné uchopitelné cíle. A to takové, které jsou konkrétní, měřitelné, dosažitelné, realistické a časově specifické. Technika pro definování strategických cílů se nazývá SMART a podnikatelé by na ni měli pohlížet jako na odrazový můstek.

Nepořádek v účetnictví
Peníze hrají hlavní roli po celou dobu podnikání. Proto je podstatné mít pořádek v účetnictví a průběžně sledovat finanční toky. Jinak se finance rozkutálí a na firemní účet bude žalostný pohled. Pro živnostníka, menší firmu a každého, kdo chce snížit náklady, je rozumnou volbou elektronická fakturace.

Vystavování faktur online prostřednictvím služeb jako SuperFaktura.cz je rychlé, přehledné a naprosto bezpečné. V případě potřeby je možné data elegantně exportovat ve formátu vhodném pro účetní software.

Podceňovaný krizový management
Samozřejmě nemá smysl podnikat s tím, že byznys pravděpodobně nevyjde. Ale stejně tak přehlížet riziko neúspěchu. Záložní plán krizového managementu však začínajícím podnikatelům příliš neříká – jako kdyby se jich statistiky netýkaly. Nezodpovědný přístup přitom může firmu poslat ke dnu i v situaci, kterou by bylo možné předem definovaným způsobem vyřešit.

Manager sám sobě podřízeným
Novopečený podnikatel se musí smířit s tím, že zpočátku zastane více funkcí. Ale jakmile se firma rozběhne, měl by delegovat povinnosti na zaměstnance a plně se věnovat managementu. V opačném případě nakonec podlehne stresu a vyčerpání.

Firma není demokratické uskupení
Nastolit přátelskou atmosféru je jedna věc (a bezesporu přínosná), ale zaměstnanci nesmí zapomínat, že hlavní slovo zůstává na vedení. Podnikatel se musí rozhodovat ku prospěchu firmy a nikoliv se za každou cenu snažit, aby nějakým způsobem neranil podřízené – které považuje za dobré přátele. Pro zdraví firmy jsou mnohem důležitější ekonomické ukazatele než subjektivní názory a pocity pracovníků.

Pro emoce není v byznysu místo
Vášeň pro daný obor může být hlavním motorem podnikatele, ale přecitlivělost a příliš silné citové pouto mohou být naopak na škodu v momentě, kdy je zapotřebí změnit strategii. Dlouhodobě je úspěšný ten, kdo se dokáže přizpůsobit trhu a požadavkům zákazníků, byť by to znamenalo odklon od původního plánu.

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články