Zapomeňte na levné hypotéky, příští rok úroky vyrostou na 4 procenta!

1. 8. 2018 – 12:21 | Hypotéky | Martin Slapnička | Diskuze:

Zapomeňte na levné hypotéky, příští rok úroky vyrostou na 4 procenta!
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

V posledních letech jsme si zvykli na neustále klesající sazby hypoték. Na minimum, hluboce pod 2 %, jsme se dostali před rokem a půl. Od té doby sazby rostou a nyní se pohybují kolem 2,5 %.

Co ovlivňuje sazbu hypoték? Z největší míry je to úroková sazba ČNB (konkrétně dvoutýdenní repo sazba). Od této tržní sazby se odvíjí sazby bank směrem ke klientům, ať už jde o půjčky nebo vklady. ČNB pomocí úrokové sazby řídí tempo ekonomického růstu země. V době krize sazby snižuje. Snaží se tak dostat více (levných) peněz na trh a pomocí levného úvěrování rozhýbat ekonomiku. Při rychlém růstu pak naopak sazby zvyšuje a snaží se zabránit přehřátí ekonomiky a nástupu ekonomické recese.

Názorným příkladem je poslední ekonomická krize, který vypukla v roce 2008. V reakci na vývoj světové i tuzemské ekonomiky klesly sazby na rekordně nízkou hodnotu 0,05 %. Stejně tak sazby hypoték. Zatímco průměrná sazba v létě 2008 byla těsně pod 6 %, v létě 2017 to bylo o 4 procentní body méně.

V jaké situaci jsme dnes? Česká ekonomika je jednou z nejrychleji rostoucích ekonomik v Evropě, jsme svědky téměř úplné zaměstnanosti a i inflace, důležitý ukazatel stavu ekonomiky, je na cílových hodnotách ČNB. To vše stojí za růstem sazeb, ke kterému ČNB přistoupila postupně v několika krocích. Tím posledním, červnovým, posunula sazbu na rovné 1 %.

Na příští rok a půl, tedy do konce roku 2019, zcela určitě dojde k dalšímu zvyšování. Naše ekonomické výhledy počítají s minimálně čtyřmi skoky po 0,25 procentních bodech. Na konci příštího roku tak očekáváme sazbu ČNB na hodnotě minimálně 2 %.

S ohledem na vývoj popsaný výše je poměrně snadné odhadovat i průměrnou výši sazeb hypotečních úvěrů. Při dvouprocentní úrokové sazbě v ekonomice je nanejvýš reálné, že půjčky na bydlení se v příštím roce a půl dostanou na hodnoty 4 – 4,5 %.

Zdroje:
Swiss Life Select

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články