Změny ve stavebním spoření: Jakou dostanete státní podporu za rok 2010 a 2011?

4. 5. 2011 – 22:01 | Stavební spoření | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Změny ve stavebním spoření: Jakou dostanete státní podporu za rok 2010 a 2011?
Druhou polovinu státní podpory stavebního spoření za loňský rok, o jejímž vyplacení fakticky rozhodl Ústavní soud, budou mít všichni účastníci systému na svých účtech během června, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Ústavní soud svým nálezem, který vyhlásil 27. dubna, zrušil uvalení 50procentní daně na podporu vyplácenou státem za částku naspořenou ve stavebním spoření za rok 2010. Lidé tak v závislosti na datu uzavření smlouvy dostanou na své účty od státu až 4500 korun.

To se však týká pouze státní podpory za rok 2010.

Za letošní rok bude státní podpora stavebního spoření maximálně 2000 korun, tuto změnu nechali ústavní soudci v platnosti do konce roku a Kalousek ji plánuje dalším zákonem potvrdit i pro další roky. Navíc by podle něj mohla ještě klesnout i pod hranici dvou tisíc korun, na což jsou podle něj ochotní kývnout i další koaliční partneři, tedy VV a ODS. Ti jsou naopak proti úplnému zrušení tohoto finančního nástroje, které Kalousek zkoušel prosadit.

"Netajím se tím, že jsem od samého počátku pokládal tento produkt za přežitý. Koaliční partneři byli jiného názoru, na něm setrvávají, takže se neobávám zrušení," zmínil šéf rezortu financí. Dodal zároveň, že připravuje komplexní změnu zákona, která bude znamenat větší účelové vázání prostředků ze stavebního spoření tak, aby je lidé nemohli využívat libovolně jako dosud.

Za příští rok stát doplatí zbylou podporu

Druhou polovinu státní podpory stavebního spoření za loňský rok, o jejímž vyplacení fakticky rozhodl Ústavní soud, budou mít všichni účastníci systému na svých účtech během června. Vyplacení částky ve výši 5,25 miliardy korun ve středu potvrdil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Stavební spoření jako spoření na důchod? Spořitelny o to usilují

 

"Mohu s jistotou říct, že jakmile bude nález Ústavního soudu ve Sbírce zákonů, vydám pokyn k vyplacení dalších 5,25 miliardy korun. Mimo jakoukoli pochybnost budou mít občané během června všechny nároky na svých účtech automaticky, bez jakékoli aktivity," uvedl Kalousek s tím, že stejně vysokou částku už ministerstvo v dubnové zákonné lhůtě odeslalo stavebním spořitelnám.

"Není potřeba, aby jednotliví účastníci stavebního spoření podávali vlastní žádosti, a už vůbec není zapotřebí, aby se obraceli na soudy nižšího stupně," doplnil ministr financí.

Peníze na vyplacení dodatečné podpory, které zvýší výdaje státního rozpočtu a při nicnedělání prohloubí i jeho schodek, chce kabinet Petra Nečase (ODS) kompenzovat vázáním výdajů. "Definitivní návrh na vázání prostředků vláda předloží do 10 dnů, do té doby ho nebudu blíže rozebírat," konstatoval Kalousek.

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,290
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články