Zpřísnění hypoték nahrává stavebním spořitelnám. Ty útočí na klienty akcemi

10. 4. 2017 – 9:16 | Stavební spoření | red | Diskuze:

Zpřísnění hypoték nahrává stavebním spořitelnám. Ty útočí na klienty akcemi
zdroj: freeimages.com

Dubnové omezení hypoték dopadá na hypoteční banky, ale nahrává stavebním spořitelnám. Některé stavební spořitelny se chopily své šance, zvýhodňují nezajištěné úvěry a motivují ke spoření. Pozornosti na jaře neuniká ani dětské stavební spoření.  

Česká národní banka (ČNB) od dubna opět zpřísnila poskytování hypotečních úvěrů. Klient potřebuje minimálně 10 % vlastních prostředků, aby získal hypotéku. Skulinku však nabízí stavební spořitelny, které umožňují dofinancování především pomocí překlenovacích úvěrů.

Úrokové sazby překlenovacích úvěrů jsou běžně vyšší než sazby hypoték. „Problémem je také vyšší finanční zatížení v prvních letech, které může být pro řadu klientů fatální,“ řekla výkonná ředitelka společnosti Central Group Michaela Tomášková. Jiných možností však příliš není.

Stavební spořitelny ve výhodě

Stavební spořitelny si svou výhodu dobře uvědomují, proto se některé z nich rozhodly od dubna na meziúvěry zaměřit. Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS, Liška) nabízí do konce června k novým smlouvám při souběžném uzavření nezajištěného meziúvěru Kredit Refin prémii ve výši 0,5 % z výše úvěru, maximálně však 2 000 korun. Bez zajištění nemovitostí půjčí až 900 tisíc korun.

Od loňského druhého pololetí nám o desítky procent roste zájem o menší nezajištěné úvěry na rekonstrukce a modernizace. Zároveň vidíme velký potenciál v úvěrech na refinancování, které chceme podpořit touto zvýhodněnou nabídkou,“ uvedl místopředseda představenstva ČMSS Manfred Koller. Na refinancování úvěrů od konkurence se chce zaměřit i Stavební spořitelna České spořitelny (SSČS, Buřinka), která představí podrobnosti akce v nejbližší době.

Raiffeisen stavební spořitelna (RSTS) prodlužuje splatnost úvěru REKOpůjčka bez zajištění až do výše 700 tisíc korun až na 18 let. Láká tak na nižší měsíční splátky úvěru, které ulehčí měsíčnímu rozpočtu klienta. Úroková sazby REKOpůjčky zůstává 4,59 %.

Stavební spoření jako finanční rezerva

Stavební spořitelny se také snaží spořením motivovat klienty k vytváření finanční rezervy potřebné nejen pro získání hypotéky. Wüstenrot stavební spořitelna (WSTS) od 25. března zvýšila úrokovou sazbu spořicího tarifu ProSpoření OF-S na 1,2 %. „Stavební spoření s atraktivní úrokovou sazbou mohou využít lidé, kteří uvažují o vytvoření finanční rezervy. Nejenže díky němu spoří, ale mají také jistotu státní podpory až do výše 2 tisíc korun ročně,“ vysvětluje Jiří Klos, manažer vývoje bankovních produktů Wüstenrot.

RSTS zatím ponechává spoření beze změny a spoléhá na současné úročení stavebního spoření. „Přes všechny změny na finančním trhu jsme se rozhodli nadále zachovat 1% úročení pro naše klienty, kteří si šetří na pořízení vlastního nebo zlepšení stávajícího bydlení,“ říká Michal Noha, ředitel odboru podpory prodeje Raiffeisen stavební spořitelny. Zjednodušila však svou produktovou nabídku a změnila podmínky úvěru HYPOsplátka. Úrokovou sazbu zvýšila o 0,1 % na 1,88 % a zpřístupnila úvěr kromě stávajících i novým klientům.

Rodina a děti především

Dětskému stavebnímu spoření ulehčila již v loňském roce novela zákona, která zbavila rodiče dětí povinnosti ukončovat smlouvy u opatrovnických soudů. Vzhledem k proměnlivému legislativnímu prostředí se stavební spořitelny snaží znovu získat důvěru svých klientů a lákají na zvýhodněné nabídky dětského stavebního spoření.

Dětské smlouvy odměňuje do konce června ČMSS bonusem až 1 000 korun za uzavření smlouvy pro děti a mladistvé do 21 let. Zaměřuje se i na rodinné smlouvy. Pokud rodič založí společně se svou smlouvou o stavebním spoření i smlouvu svému dítěti, získá od 10. dubna do 5. května jako dárek houpací síť.

I WSTS se rozhodla podpořit mladé klienty. Posunula věkovou hranici pro uzavření smluv Kamarád a Kamarád+ z 18 na 24 let. Nově sjednané smlouvy o stavebním spoření také umožňují mladým získat úročení ve výši 1,2 %.

Buřinka se zaměřila od 1. dubna na děti do 15 let. Pokud uzavřou rodiče svým dětem mladším tří let smlouvu o stavebním spoření získají pěnovou podložku s motivem zvířátek a děti od tří do 15 let power banku. Podmínkou je cílová částka minimálně 100 tisíc korun a zaplacení poplatku za uzavření smlouvy do čtyř měsíců od uzavření smlouvy. Akce je zatím naplánovaná do konce června 2017.

Stavební spořitelny obohatily jaro řadou akcí, některé ale přidaly i vyšší poplatky. Poplatek za vedení účtu stavebního spoření nově zvýšila RSTS po uplynutí 72 měsíců z 80 na 88 korun za čtvrtletí. Na druhou stranu omezila poplatek za změnu tarifu maximálně na 1500 korun. Poplatek za vedení účtu zvýšila i ČMSS, a to z dosavadních 330 korun na 360 korun ročně.

-Jana Zámečníková | Více ke stavebnímu spoření na Hypoindex.cz

Zdroje:
Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články