Blíží se konec fixace hypotéky? Jak s tím naložit?

6. 7. 2022 – 15:16 | Komerční sdělení | Inzerce

Blíží se konec fixace hypotéky? Jak s tím naložit?
zdroj: Inzerce

Už uběhl nějaký ten pátek od okamžiku, kdy vám spadl kámen ze srdce, že vám banka schválila hypotéku a vy jste si tak splnili sen o vlastním bydlení. Teď se blíží konec fixace hypotéky a vy nevíte, co dál? Zůstat u stávající banky, nebo ji vyměnit za novou? A co s sebou konec doby fixace nese?

Hypotéka jako dlouhodobý úvěr
Hypotékou se rozumí dlouhodobý finanční úvěr zajištěný zástavním právem k nemovitosti nacházející se na území ČR, určené k bydlení a zapsané v Katastru nemovitostí. Většinou jde právě o financovanou nemovitost, není to ale pravidlem. Součástí každého hypotečního úvěru je ve většině případů i sjednaná doba fixace, tedy doba, po kterou vám banka garantuje určitou výši úroků.

Období fixace je různě dlouhé, záleží na podmínkách vaší banky. Některé nabízí dobu fixace až 15 let a vy na ní můžete buď vydělat (to, když ceny na hypotečním trhu stoupají), nebo prodělat (když ceny zlevní).

Díky fixaci víte, kolik po celou tu dobu bude činit vaše měsíční splátka za hypotéku, když se ale přiblíží konec doby fixace, je na čase se zamyslet, co dál. Vaše banka by vám měla včas zaslat novou nabídku. Je jen na vás, zda ji přijmete, nebo zda se rozhodnete hypotéku refinancovat, tedy převést do jiné banky, která vám nabídla výhodnější podmínky.

Když se řekne refinancování
Refinancováním se rozumí splacení stávajícího hypotečního úvěru nově sjednanou hypotékou u jiné banky, která vám nabídla lepší podmínky nebo nižší úrokovou sazbu. Když se rozhodnete refinancovat, můžete si hypotéku dokonce i navýšit, změnit dobu splatnosti (zkrátit i prodloužit) nebo její část splatit. 

Když se pro refinancování rozhodnete ke konci sjednané doby fixace, nemusíte se bát žádných pokut ani penále, svůj záměr bance ale musíte alespoň 30 dní před vypršením fixace úvěru oznámit. Ideálně tak ale učiňte ještě o něco dřív.

nasepenize1 zdroj: Tisková zpráva

Víte, že…
…Refinancovat samozřejmě můžete i mimo období fixace, v tom případě ale počítejte s tím, že po vás banka může chtít zaplatit účelně vynaložené náklady související s předčasným splacením úvěru na bydlení. Mezi takové náklady patří nejen administrativní náklady, ale i náklady na mzdu zaměstnance, který vaši žádost vyřizuje, poplatky za notářské úkony nebo poplatky Katastru nemovitostí.

Konec období fixace se blíží, co mám dělat?
Vaše banka by vám svoji nabídku měla poslat nejpozději 3 měsíce před tím, než fixace skončí. Většina bank ale umožňuje řešit fixaci už 2 roky před oficiálním výročím fixace, takže byste si to měli dobře hlídat. Díky refinancování hypotéky můžete i výrazně ušetřit. Svoji stávající půjčku splatíte novým úvěrem, ten pak budete splácet klidně i 20 let. Tak jak postupovat?

Nejprve zkuste svoji stávající banku
Ta si vás jako klienta jistě bude chtít udržet. Když vám svou nabídku sama nezašle, kontaktujte ji telefonicky, e-mailem nebo osobně a o nabídku si požádejte. Ideálně chtějte, aby její součástí byl i splátkový kalendář, cena pojištění i další poplatky.

nasepenize2 zdroj: Tisková zpráva

Pak přichází na řadu konkurence
Ať už nabídku od své stávající banky máte, nebo ještě ne, v každém případě můžete oslovit i konkurenční banky, a to osobně nebo e-mailem, nabídky můžete porovnat i on-line. Než tak ale učiníte, požádejte u stávající banky o vyčíslení dluhu,  ať víte, kolik ještě máte splatit.  

Znovu kontaktujte stávající banku
Nabídla vám konkurenční banka výhodnější nabídku? Je jedno, zda s nižším úrokem nebo jinými výhodami. Zkuste kontaktovat svoji stávající banku s tím, že byste u ní rádi zůstali, ale konkurence vám nabídla lepší podmínky. Nebyla by možnost výhodnější nabídky i u ní?

Rozhodnutí je jen na vás
Teď už se musíte jen rozhodnout, jakou nabídku přijmete. Zůstanete u svojí stávající banky, která vám nabídla výhody spojené třeba s vaším běžným účtem, o které nechcete přijít, nebo půjdete za lepší nabídkou?

Pokud se rozhodnete pro nový úvěr, měli byste počítat s tím, že úvěr sice je zdarma, ale budete muset zaplatit administrativní poplatek na Katastru nemovitostí, kde dojde k výmazu původního zástavního práva a vkladu nového. Za každý takový úkon se platí. Nová banka také bude znovu zkoumat vaši bonitu, což v dnešní době může být i problém. Stejně tak bude prověřovat kvalitu zastavované nemovitosti.

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,370 23,550
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články