Daň z převodu nemovitostí nadále bude platit prodejce

16. 9. 2013 – 0:02 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Daň z převodu nemovitostí nadále bude platit prodejce
S tím, že zákon ohledně daně z převodu nemovitosti projde, zřejmě počítala ODS. Proto ve svém programu, který zveřejnila 11. září, slibovala prominutí daně lidem pod třicet let, a to za předpokladu, že si koupí byt maximálně za tři miliony korun. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Senát smetl ze stolu zákon, podle kterého se mělo od 1. ledna 2014 převést placení daně z převodu nemovitosti z prodávajícího na kupujícího. Prodej nemovitosti se tedy nijak pro příští rok nezmění a nadále bude tuto daň platit prodávající.

Zákon měl návaznost na nový občanský zákoník, což vláda bude muset pravděpodobně řešit zákonným opatřením. Ministr financí Jan Fischer senátory varoval, že nepřijetí zákona ochudí státní rozpočet v příštím roce o čtyři až sedm miliard korun.

Senátor ČSSD Jiří Dienstbier se nechal slyšet, že vláda by měla nyní navrhnout zákonné opatření, které přinese kroky nezbytné k funkčnosti nového občanského zákoníku. Podle ČTK změnu plátce daně odmítl v souladu s doporučením senátního ústavně-právního výboru kvůli tomu, že by to znamenalo neúměrnou zátěž pro ty, kdo si dům či byt chtějí pořídit s pomocí hypotéky.

„Stát si vlastně tuto změnu prosazuje, protože je to pro něj jakoby pohodlnější. Vlastně chce mít lepší podmínky než soukromé osoby z hlediska vymahatelnosti svých pohledávek a neměl by být takto jednostranně upřednostňován,“ uvedl také Dienstbier.

Návrh zákona předložila ještě bývalá vláda Petra Nečase a prosadili ho sociální demokraté spolu se zemanovci a komunisty. Pro přijetí normy hlasovalo jen 20 z 69 přítomných senátorů. Poslanecká sněmovna ale byla rozpuštěna, tudíž nemůže rozhodnutí Senátu změnit.

„Dnešní rozhodnutí senátu považuji za rozumné a vítám ho. Převod zodpovědnosti za placení daně by pro trh s nemovitostmi znamenal výrazné komplikace. Nemyslím si sice, že by samotné schválení zákona přímo zapříčinilo výrazný propad realitního trhu. Na druhou stranu by taková změna přinesla mnohem komplikovanější vyjednávání o ceně, znamenala by velké komplikace jak pro prodávající, tak pro kupující a prodloužila dobu prodeje nemovitosti. To je při současné situaci na realitním trhu skutečně nežádoucí,“ komentuje situaci Hanuš Němeček, výkonný ředitele RE/MAX.

Němeček také dodává, že k zamítnutí zákona došlo z našeho pohledu ještě včas, kdy jsme zatím do příprav na změnu nemuseli investovat. Větší problém by podle něj znamenalo zrušení zákona o měsíc či dva později.

-Monika Hrušová, Více na Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články