Nájmy zdražují. Kde na ně vezmeme?

11. 5. 2017 – 11:47 | Bydlení | red | Diskuze:

Nájmy zdražují. Kde na ně vezmeme?
zdroj: freeimages.com

Hypotéky se pomalu stávají nedostupnými pro nižší a střední třídu. Pokud nechcete bydlet u rodičů, nájem je často jediným řešením. Ceny nájemného ale letí vzhůru a zřejmě se jen tak nezastaví. Co stojí za zdražováním nájemního bydlení?

Metr čtvereční nájemní bytu v Praze vyjde na 300 korun měsíčně (medián 278 korun). Ke konci loňského roku to přitom bylo 280 korun za metr čtvereční (medián 258 korun za metr čtvereční). To představuje za tři měsíce nárůst o více než 9 %.

Z údajů developerské společnosti Trigema také vyplývá, že levněji se bydlí v regionech, kde je nájem zhruba o polovinu levnější než v Praze. Mimo Prahu zaplatíte za metr čtvereční nájemního bytu v průměru 168 korun. Nejlevněji se bydlí v nájmu v Ústeckém kraji. Nejdražší je naopak nájem v Jihomoravském kraji.

Nájmy rostou s růstem cen bytů

Zdražování nájmů souvisí nejen s růstem ekonomiky, novými pracovními příležitostmi a dostatkem peněz, ale především s malým množstvím nabízených bytů. Zásoba nových bytů se v prvním čtvrtletí ztenčila dokonce o třetinu na 3450 nabízených bytů.

A nedostatečná nabídka jde ruku v ruce s růstem cen nových bytů a potažmo seconhandových bytů a nájmů. Průměrná cena dostupných nových bytů v Praze překročila v prvním čtvrtletí již 80 tisíc korun za metr čtvereční.

Možnost rozšiřování nabídky v Praze je přitom značně omezená. Vázne povolování nových staveb. Příprava stavebního záměru dnes v Praze trvá pět až osm let, ale někdy i déle. Naději však přináší novela stavebního zákona, kterou poslanci minulý týden schválili. Úprava stavebního zákona by mohla zrychlit stavební řízení až na polovinu. Pokud novela projde i zbylým legislativním procesem, mohla by nabýt účinnosti od ledna 2018.

Turisté prodražují nájmy

Ceny nájmů rostou v neposlední řadě také kvůli turistickému ruchu. Především Praha láká turisty a velké množství bytů je využíváno na krátkodobý pronájem. A není divu, že se lidé do krátkodobých pronájmů hrnou. Pronajmout byt o velikosti 2+kk je možné na jednu noc až za dva tisíce korun, měsíčně si tak můžete přijít v průměru na 40 tisíc korun. Dlouhodobý nájem bytu s dispozicí 2+kk je přitom v průměru 14 471 korun za měsíc.

Webovým platformám jako je například Airbnb se tak daří a bytů na dlouhodobý pronájem především v centru ubývá. Nedostatečná nabídka pak tlačí ceny nájmů nahoru.

Na ceny nájmů ale vytváří tlak i rostoucí poptávka. V důsledku zpřísnění hypoték a pozvolného růstu úrokových sazeb, dostupnost vlastního bydlení postupně klesá. Za současné situace si někteří lidé mohou nákup nemovitosti rozmyslet a přiklonit se k nájemnímu bydlení. Poptávku po nájemním bydlení může ale ovlivnit i chystaná novela zákona o ČNB, která by dala do rukou centrální banky větší pravomoci a podmínky hypoték by mohly zpřísnit ještě více.

-Jana Zámečníková | Více na Hypoindex.cz

Zdroje:
Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,300
USD 23,290 23,470
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články