Nejčastější podovody s kreditkami

17. 1. 2011 – 11:38 | Spotřebitelé | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Nejčastější podovody s kreditkami
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Jedna z úvěrových společností, která vydává kreditní karty, loni odhalila 39 případů zneužití, což je o 11 více než v roce 2009. Nejčastěji se prokázalo, že kartu použil někdo z rodiny, informovala v pondělí společnost.

Lidé si své kreditní karty nechrání. Nosí PIN napsaný na kartě v peněžence, kartu nechávají bez dozoru nebo s ní platí na rizikových serverech. „Klienti nejčastěji reklamují výběry z bankomatu, loni to bylo 30 případů. Ve všech byl ale zadán správný PIN, proto jsme stížnosti zamítli. Je povinností každého majitele karty nosit PIN odděleně a nikomu ho neříkat,“ upozorňuje Aleš Nejezchleb, vedoucí kartového centra Home Creditu.

 

Psali jsme: Kde a jak hrozí největší zneužití vaší platební karty?

 

PIN hned vedle karty

 

Lidé nosí často PIN zasunutý přímo v pouzdru karty a pokud jim někdo sebere peněženku, jsou pro něj peníze z karty snadnou kořistí. „Stále častěji se setkáváme s případy, kdy klient protestuje, že kartu nepoužil. Posléze se však ukáže, že si kartu půjčil někdo z rodiny,“ doplňuje Nejezchleb.

 

TIP:  Placení platební kartou přestává být zdarma

 

Skimming, neboli zkopírování údajů z magnetického proužku a následné padělání karty, odhalila firma v roce 2010 dvakrát. Podvodníci byli úspěšní pouze v případě klienta, který předložil kartu jako zástavu v hotelu. Tam ji pravděpodobně někdo naskimmoval a padělkem zaplatil ve Spojených státech. Protože klient neporušil podmínky pro užívání karty a nemohl zneužití zabránit, škodu mu společnost uhradila.

Pro sledování podezřelých transakcí například úvěrová firma Home Credit využívá speciální program Fraud monitoring. Ten se vyplatil u druhého případu pokusu o skimming. Karta okopírovaná v pražském bankomatu o pár hodin později nevydala peníze v Austrálii. „Přišlo nám podezřelé, že by se majitelka stačila tak rychle přesunout. Snažili jsme se ji zastihnout na telefonu, který ale nebrala. Z bezpečnostních důvodů jsme přece jen kartu zablokovali,“ uvádí Kateřina Bednářová z kartového centra Home Creditu. O pár měsíců později policie skutečně dostihla muže, u kterého našla velké množství čísel kreditních karet, mezi nimiž byla i karta této klientky.

Z více než třinácti tisíc plateb kartou na internetu se klienti ohradili proti třem. V prvním případě přiznal vinu majitel internetového obchodu, který peníze klientovi vrátil. Další reklamace šla na vrub Home Creditu, protože klient platil kartou na zabezpečeném serveru a u třetí klientky se zjistilo, že kartou uhradil 1200 korun syn.

-Jan Ferenc, MED

Může vás zajímat:

- Pozor: Někteří pražští taxikáři kradou karty a pak vybírají peníze

- Mobilní telefony možná nahradí platební kartu

- Platební karta s displejem má být bezpečnější, ukazuje i zůstatek

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,310
USD 23,380 23,480
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články