Přemýšlíte o změně mobilního operátora? Pozor na chytáky ve smlouvách

26. 6. 2013 – 9:20 | Spotřebitelé | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Přemýšlíte o změně mobilního operátora? Pozor na chytáky ve smlouvách
Dokumenty ke smlouvám s mobilními operátory čítají statisíce znaků a je velmi obtížné se v nich vyznat. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Noví virtuální operátoři zaplavili český mobilní trh. Pokud chcete platit za telefon méně, možná u nich výhodnou nabídku naleznete, dejte si ale pozor, některé smlouvy obsahují nezákonné kličky, upozorňuje Miloš Borovička z časopisu dTest. Jedná se například o skryté poplatky nebo pokuty.

"Nejvíce nás překvapila nezákonná rozhodčí doložka u Ha-loo mobil," tvrdí Borovička, podle kterého musí být doložka uzavíraná pouze v některých případech, navíc musí být podle zákona na samostatném listu. "Což zde splněno není," podotýká právní poradce časopisu.

Noví operátoři se nepoučili z nechuti lidí k dlouhým a nepřehledným smlouvám. "Dokumenty ke smlouvám s mobilními operátory čítají statisíce znaků a je velmi obtížné se v nich vyznat. Zákazníky zásobují čtením v rozmezí od třiceti do čtyřiasedmdesáti tisíc znaků," poznamenal právní poradce.

Operátoři podle Borovičky přinášejí mnoho skrytých poplatků, pokut a úroků z prodlení. Sporné jsou podle časopisu i reaktivační poplatky, podle časopisu se prakticky jedná o smluvní pokuty, které se musí uzavírat písemně. Virtuální operátoři se ale snaží uzavírat smlouvy přes internet, podle časopisu jsou tak poplatky neplatné.

Nabídky několika operátorů nejsou podle dTestu transparentní. "K některým nabídkám Air mobile, prezentovaným na stránkách operátora U:fon, nelze dohledat podrobný ceník, nehlásí se k nim ani žádný z původních operátorů, který by jim pronajímal svou síť," vysvětluje Borovička, podle něhož se dá dohledat, že U:fon neprovozuje veřejnou službu, ale klubový přeprodej služeb. "Objednávka ale vyžaduje seznámení se s ceníkem a členství v U:fon klubu, jehož podmínky na webu nejsou," dodává.

Proti tvrzení dTestu se rázně ohradil AirTelecom. "dTest zveřejnil data a informace, které se nezakládají na pravdě. Řada čísel a informací naprosto neodpovídá skutečnosti a jsou zcela zkreslená. Důkazem nekompetentnosti provedeného testu budiž samotné zkreslení názvu společnosti. Nejsme virtuální operátor Air mobile, ale mobilní operátor Air Telecom, který provozuje vlastní mobilní CDMA síť U:fon a nově nabízí i služby GSM v síti AIR," reagoval Aleš Kacl z agentury Just Communication, která společnost Air Telecom zastupuje. Podle něj si dTest popletl řadu čísel a ukazatelů. To je podle něj důkazem, jak špatně dTest průzkum provedl.

I ohledně U:fon klubu se podle něj dTest plete. "Jde o standardní veřejnou nabídku s tím, že všechny uvedené GSM tarify jsou k dispozici bez rozdílu pro naše stávající zákazníky, ale i ty nové, kteří se automaticky členem U:fon klubu stanou a získají tak další benefity či výhody," vysvětluje Kacl, podle něhož se ke vstupu do klubu nevážou žádné další podmínky, členům ani nevznikají žádné povinnosti. Podmínky navíc visí na webu U:fonu.

Mezi jednotlivé věci, o kterých by měli lidé přemýšlet, patří například fakt, že GoMobil chce za obnovení služeb 390 korun, což je podle časopisu smluvní pokuta, a pokud není smlouva písemná, neplatí. Tištěné vyúčtování vás pak bude stát 50 korun za měsíc. BLESKmobil má zpoplatněnou zákaznickou linku, hovor vás bude stát 20 korun. Při chybném zadání PUK účastník okamžitě odstupuje od smlouvy.

Na webových stránkách dTestu (www.dtest.cz/tarify) můžete najít srovnávač mobilních tarifů, kde si můžete nastavit sumu, kterou plánujete provolat. Srovnávač vám pak nabídne seznam nejvýhodnějších nabídek. Autoři se ale rozhodli, že v něm nebudou zveřejňovat netransparentní nabídky.

Jan Drahorád | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,380 23,560
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články