Stát nakupoval nepotřebné a předražené zbraně, přišel tak o miliardy

12. 2. 2011 – 7:36 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Stát nakupoval nepotřebné a předražené zbraně, přišel tak o miliardy
Resort nevypisoval otevřená výběrová řízení a podepisoval nevýhodné smlouvy, Foto: Army | zdroj: NašePeníze.cz

Podle interního auditu zbrojních zakázek, který si nechal zpracovat ministr obrany Alexandr Vondra, nakupovala armáda výrazně předraženou a mnohdy i nepotřebnou techniku. Stát tak přicházel o miliardy korun. V sobotním vydání o tom informuje Mladá fronta Dnes.

Na systému naopak výrazně bohatli čeští zbrojaři, přátelé politiků, kteří dělali při obchodech prostředníky. Například v roce 2000 zakoupilo ministerstvo obrany radiolokátor Komár za 67 milionů. Přitom už vědělo, že je pro vojsko těžko použitelný. V roce 2007 ho pak prodalo za cenu více než třistakrát nižší - 188 tisíc - firmě s ruským kapitálem, jejímž jednatelem byl brigádní generál a zástupce šéfa operačního centra ministerstva obrany Michal Pažúr. Není nezajímavé, že rozhodnutí o vyřazení radaru z výzbroje dal v roce 2007 tehdejší náčelník generálního štábu Jan Pejšek, který se s Pažúrem velmi dobře znal. Léta spolu spolupracovali.

Nesmyslných nákupů audit odhalil mnohem více. Ty nejvýraznější spadají do éry ministrů Vlasty Parkanové (TOP 09) a Martina Bartáka (nominovaného ODS). Tedy vlád Mirka Topolánka a Jana Fischera. "Dokud nebudu mít audit k dispozici, nebudu se k němu vyjadřovat," reagovala Parkanová. Barták s médii nekomunikuje.

Resort nevypisoval otevřená výběrová řízení a podepisoval nevýhodné smlouvy. Kupoval navíc techniku, kterou armáda nechtěla. ""V rámci auditu zjišťujeme, že jde o velice propracovaný a z hlediska těch, kteří z něho těží, velice bezpečný manipulativní systém. A funguje dlouhá léta," řekl už dříve Vondrův náměstek Jiří Šedivý.

-Petr Barták | MED

Kam dál?

- Domácnosti dokážou ušetřit, ministerstva musí také říká Nečas

- Audit ukázal skandální hospodaření MD, mytí auta za 500, zalití květiny 460Kč

- Tunel na ministerstvu dopravy - firmy mu za údržbu účtovaly fantastické sumy

- O miliardové zakázky na silnice se ucházely jen jedna, nebo dvě firmy

- Zahraniční mise vyšly v roce 2009 státní pokladnu na tři miliardy korun

- Předražené zakázky na ministerstvu obrany řídili bývalí elitní policisté

Kurzy

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,270 25,390
USD 23,640 23,820
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články