Stavební spoření ztrácí na atraktivitě, jaký má význam pro vás?

23. 11. 2010 – 20:39 | Stavební spoření | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Stavební spoření ztrácí na atraktivitě, jaký má význam pro vás?
Stavební spořitelny budou o své klienty bojovat, první pravvděpodobně přijde snížení poplatku za uzavření, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Atraktivita produktu stavební spoření byla z velké části postavena na státní podpoře. Dokazují to odpovědi téměř šesti set respondentů v anketě serveru bankovnipoplatky.com

Na otázku zkoumající atraktivitu stavebního spoření čtenáři serveru odpovídali různě, drtivá většina odpovědí však ukazuje, že bez státní podpory zájem o produkt výrazně klesne. Nadpoloviční většina respondentů (55 % ) svou odpovědí „Stavební spoření nyní mám, ale znovu jej uzavírat nebudu“ deklarovalo, že pro ně tento spořící produkt ztrácí na atraktivitě. Pro 22% podíl hlasujících je tento produkt nezajímavý obecně, tito jej nemají a ani se na jeho uzavření nechystají.

 

Psali jsme: Zájem o stavební spoření nečekaně roste, pochopili lidé nová pravidla?

 

„Z našeho pohledu se jedná o racionální výsledky, neboť zejména v důsledku omezení státní podpory skutečně predikujeme pokles zájmu o produkt stavební spoření , a to na úkor jiných produktů, které nabývají na oblibě – např. termínovaných účtů družstevních záložen či různých investičních produktů,“ říká k výstupu analytik Aleš Rod.

Na obnovení stávající smlouvy se chystá 18 % respondentů (104 odpovědí). Ještě nižší je procento lidí, kteří stavební spoření zatím nemají a o jeho uzavření uvažují. Takovou odpověď v anketě zvolilo jen 5 % čtenářů. Na trhu stavebního spoření mlže dojít k velkému zemětřesení, nebo ne? „Uvidíme. Jisté je to, že stavební spořitelny se s poklesem klientského zájmu nebudou chtít jen tak smířit a o své klienty budou tvrdě bojovat. Budou zatraktivňovat vlajkové produkty a snažit se udržet objem obhospodařovaných prostředků,“ dodává Rod.

To by mělo nahrávat klientům. „Prvním krokem ale jistě bude snížení poplatku za zřízení smlouvy o stavebním spoření, dále předpokládáme, že spořitelny přijdou s různými bonusy, dárky či masivními reklamními kampaněmi. To se ostatně děje už nyní,“ říká Patrik Nacher, majitel serveru bankovnipoplatky.com.

Anketa serveru NašePeníze.cz

<%Anketa227%>

 

K tématu stavební spoření aktuálně:

- Stavební spoření: Příspěvek od státu se zdaní 50 procenty už za tento rok

- Stavební spoření projde změnami, komu se přes to vyplatí?

- Pozor na nekalé praktiky při uzavírání stavebního spoření!

- Stavební spoření nově: Chcete úvěr? Spořte déle!

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,450 23,630
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články