Začínají platit změny v důchodech, bohatí dostanou víc, mladí půjdou do penze později

30. 9. 2011 – 7:37 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Začínají platit změny v důchodech, bohatí dostanou víc, mladí půjdou do penze později
Klaus: Princip zásluhovosti má asi takovou logiku, jako kdyby člověk platící výrazně nadprůměrné daně požadoval, aby na něj více svítilo veřejné osvětlení, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Lidé pobírající vyšší platy se dočkají i vyšších důchodů, věkový rozdíl pro odchod do penze mezi muži a ženami se do 30 let smaže a děti narozené v příštím roce půjdou na odpočinek až v 73 letech. Úpravy v rámci takzvané malé důchodové reformy prosadila Nečasova vláda a začínají platit od pátku.

Víc peněz v důchodu získá zhruba 20 procent nejbohatších, dalších 70 procent lidí bude mít penzi vyměřenou nižší a zbylá desetina nejchudších zůstane na svém. Impulsem pro změnu byl verdikt Ústavního soudu, který vyhověl stížnosti bývalého soudce, jenž si stěžoval na nízký důchod v porovnání se svým předchozím výdělkem.

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) už dříve argumentoval, že nominální výše důchodů bude stoupat, a to díky každoroční valorizaci a pětiletému přechodového období. "Průměrný důchod tedy sice bude klesat o zhruba 60 korun ročně kvůli zavedeným změnám, ale zároveň bude valorizován o přibližně 360 korun ročně," uvedl Drábek.

Důchodový věk u žen se bude zvyšovat po přechodnou dobu o šest měsíců ročně, a ne o čtyři měsíce, jak to fungovalo dosud. Ke sjednocení věku odchodu do důchodu pro muže i ženy dojde v roce 2041. Úprava se týká žen narozených po roce 1955 a mužů narozených po roce 1965.

Přehledně: Víme kdy půjdete do důchodu. Přehled i pro mladší ročníky

Letošní čtyřicátníci mají odcházet do penze v 66 letech, lidé narození v roce 1977 o rok později, což je i dosavadní horní hranice. Malá důchodová reforma počítá s tím, že mladší ročníky půjdou do důchodu ještě později, například děti narozené v příštím roce pak až v 73 letech, tedy v roce 2085.

Kalkulačka: Spočítejte si kdy půjdete do penze a jaký budete mít důchod podle reformy

Novela upravuje systém redukčních hranic klíčových pro výpočet důchodů. Jejich výše nebude už tak fixní jako dosud, ale bude definovaná jako násobek, případně podíl průměrné mzdy. První redukční hranice, do které se příjmy pro výpočet důchodu budou započítávat stoprocentně, bude 44 procent průměrné mzdy. Druhá redukční hranice, do níž se příjmy započtou 26 procenty, bude čtyřnásobkem průměrné mzdy. Nad druhou redukční hranici se příjmy nebudou započítávat vůbec.

Se změnami nesouhlasí levicová opozice ani prezident Václav Klaus. Ten zákon nechal bez podpisu, podle něj není stát pojišťovnou. "Princip zásluhovosti má asi takovou logiku, jako kdyby člověk platící výrazně nadprůměrné daně požadoval, aby na něj více svítilo veřejné osvětlení," napsal v červenci Klaus. I bez jeho podpisu ale začíná úprava od pátku platit.

-Jan Kálal | MED

Kam dál?

-Za předčasné důchody stát letos vyplatí miliardy navíc

- Penzijní spoření v novém: Přidá-li vám zaměstnavatel, nedostanete příspěvek od státu

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články